Isnin, 19 Februari 2018

Peter Petty

Peter petty seorang suami. Yang hidupnya tak punya suasana sendiri. Bila dicorakkan jadi musnah apa jua yang dipegang. Bila ditanya mengapa begitu dia cuma tahu minta maaf tanpa tahu apa kejadahnya benda keizinan. 

Selama 10 tahun berkahwin anaknya ramai. Berderet dalam kepala benak apa anak akan jadi. Barangkali Peter petty tak ada benak. Barangkali peter petty fikir guna kepala bana nak nak waktu berfikir nak buat anak.

Peter petty suka menonton tivi. Pada satu hari matahari terpacak di tebing tivi dan terbenam di kangkang encik petty. Dia rasa geli di skrotum berbulu sambil terlihat sebaris gigi dan tak sabar menunggu esok datang lagi.

Satu kampung tak mengenali dia. Maklumlah dia cuma melihat temeh seperti gunung. Badak dilihat sebagai kerak roti. Tak ke sedih melayan seorang lelaki yang suka hal2 macam lagu dalam baris akhir berlegar di sekeliling mu itu.

Petty kini sudah mati. Meninggalkan waris dengan nama seperti petisyen, pettigrew, siti petty, petty tivi, petty cash dan pettynam. Di satu batu nisan tertulis peter petty seorang ayah yang tiada makna buat semua. 1974-2039. Rip Peter petty. Semoga roh dicucuri rahmat.


9 Februari 2018

Tiada ulasan:

Catat Ulasan